Pages

Tuesday, October 6, 2015

Nunta noastră / Our wedding (3)

Am decis să scriu această serie de articole în mod special pentru viitoarele mirese din România care doresc să-și planifice singure nunta, dar nu au idee de unde să pornească. Eu nu am avut la dispoziție foarte multe surse autohtone, ba chiar am căzut la un moment dat în capcana Pinterest-ului și a altor site-uri ce prezentau nunți boeme, de poveste, făcându-mă să îmi doresc să pun la punct foarte multe detalii. Într-un final, toate aceste site-uri s-au dovedit utile, deoarece am preluat și combinat suficiente idei, pe care am fost surprinsă la sfârșit să le văd îmbinându-se în mod armonios. Voi vorbi, așadar, despre această experiență personală, despre căutările, speranțele, neliniștile și realizările mele din această perioadă. De asemenea, doresc să precizez că sunt dispusă ca pe viitor să îi ajut pe cei ce îmi vor solicita acest lucru cu planificarea propriilor lor nunți, pornind de la ideile și produsele expuse pe acest blog.

Înainte de a vă povesti despre celelalte detalii pe care le-am pus la cale după multe gândiri și răzgândiri, vă voi descrie două etape intermediare ce au făcut parte din călătoria noastră spre marea întâmplare, și anume ședința foto de logodnă și cununia civilă.

Ședința foto de logodnă

Am intrat în acest joc, al fotografiilor de cuplu, cu niște așteptări personale foarte mari. Multe dintre ele nu mi s-au împlinit. Dar am învățat să iubesc rezultatul, mai ales că multe detalii s-au potrivit fără ca să depunem prea mult efort, iar la sfârșit am fost chiar recompensați prin faptul că una dintre imaginile surprinse în timpul acestei ședințe i-a adus fotografului nostru un premiu internațional foarte important. Dintre aspectele care nu mi-au convenit aș aminti faptul că fotograful a părut să nu prea ia în seamă investiția mea în coafură, machiaj, vestimentație și detalii handmade. Mai târziu i-am mărturisit și lui, fără supărare, acest lucru :) Și, totuși, sunt mulțumită și mândră de rezultat (pe care îl puteți urmări aici). 
Costurile machiajului și al coafurii le-am adăugat costurilor beauty despre care am vorbit în primul articol. Celelalte cheltuieli ce revin acestei activități se traduc, prin urmare, în:
- achiziționarea unui costum pentru viitorul mire: a fost o investiție pe termen lung, dovedindu-se de mare folos pentru nunțile ce au urmat în program, înainte de a noastră. Costumul l-am găsit la H&M absolut întâmplător, într-una din lunile de iarnă, și a costat în jur de 400 ron. Cămașa albă achiziționată tot cu această ocazie a costat în jur de 100 ron. 
- rochița specială pe care am găsit-o de vânzare la Laura Baban, ce strângea fonduri pentru publicarea celei de-a doua cărți. Rochița este unicat, realizată de Sophia România, și m-a costat 200 de lei.
- costurile materialelor pentru realizarea celor 7 trandafiri supradimensionați (dintre care nu am apucat să mă pozez decât cu 3 dintre ei în timpul ședinței, și alți 3 ulterior). Dar am poze și cu toți 7, stați fără grijă! :) - estimez undeva la 100 ron...

Celelalte detalii pe care le-am pregătit și care să admitem că nu au costat nici un șfanț au fost colierul, cerceii și papionul realizați din film fotografic. Original, cu imagini trase de noi, păi cum altfel? :)


Cununia civilă

Și pentru cununia civilă îmi făcusem planuri mari, dintre care nu am reușit să respect decât câteva detalii. Cel mai mult mă bucur însă că am apucat, printr-o întâmplare, să o facem cu ceva timp înainte de nuntă, mai precis cu 3 săptămâni înainte. A fost muuuult mai bine, cel puțin pentru sănătatea mea mintală, că s-a nimerit să fie așa! Și chiar dacă a plouat și am avut ceva emoții în dimineața cu pricina (am constatat că, din cauza călcatului, îmi distrusesem elasticul de la manecile rochiei, și era cât pe ce să întârziem la starea civilă din pricina asta), am trecut cu bine peste și ne-am bucurat peste așteptări de tot ce s-a întâmplat. Ne stă mărturie un clipuleț atât de simpatic! Ce am pregătit pentru starea civilă:
- îmi cumpărasem o rochie de la Ioana Tănase Manufactory cu ocazia unei promoții. Am dat 300 de lei pe ea și este vorba despre rochia Ergo sum Anima din colecția Ergo sum Terra, cu detalii aplicate reprezentând imagini pictate din ceramica tradițională.
- am dorit ca și Cristi să aibă o costumație asortată, așa că am lansat o comandă specială tot la Ioana, și îi mulțumesc pentru deschidere și bunăvoință. Cămașa a costat tot 300 de lei.
- comandasem din timp, fără să știu exact pentru ce ocazie, o pereche de cercei-pisicute și un pandantiv reprezentându-l pe Tumbi (pisoiul nostru) de la Nico (Nicomade), de fapt tot cu ocazia campaniei de strângere de fonduri inițiată de Laura Baban. Deși nu am purtat decât cerceii cu ocazia cununiei civile, se cuvine să amintesc că am plătit 150 de lei pentru întreg setul (plus un magnet de frigider).
- Buchetul am ținut să mi-l fac singură, astfel încât să rămână mărturie peste ani acestui frumos eveniment. Ca urmare a unui scurt brainstorming avut cu o soție veterană, mamă a doi copilași superbi (merci, Rodica!) am ținut să includ în acest buchet și un simbol-superstiție, și anume câteva fire de busuioc verde. 
În tradițiile străbune, se spune că era de datoria soției să se îngrijească ca viitoarea pereche să fie ferită de deochi, farmece și descântece, iar acestea puteau fi ținute departe prin puterea florilor și a plantelor pe care le alegea pentru buchetul său de mireasă. Printre altele, busuiocul avea menirea de a alunga blestemele și a menține vie dragostea dintre cei doi soți.
Pentru florile croșetate, am achiziționat acest pattern (margarete), pe lângă buchet realizând și un accesoriu pentru păr, cu un fir ceva mai subțire. Apropo, și margaretele au propria simbolistică în buchetul de mireasă, și anume ”ele reprezintă faptul că împărtășești sentimentele tale, dar simbolizează și inocența, puritatea și bucuriile simple ale vieții”.
Costul materialelor pentru realizarea buchetului nu au depășit 100 ron.

 

 - la cununia civilă, am servit șampanie și macarons fooooooarte buni (mmm!) de la Mega Image! Recomand! Costurile pentru gustare și paharele de unică folosință cu picior (ce bine au dat în poze și pe filmare, sâc!) s-au ridicat la alți aproximativ 150 ron.
- pe lângă toate aceste detalii, ar trebui să amintesc și partea administrativă (și anume vizita medicală pentru actele necesare), care ne-a ajuns la aproximativ 300 ron (iar în această sumă nu am inclus: 1. eliberarea certificatului prenupțial, pentru care majoritatea medicilor de familie vă vor cere în jur de 150 de ron - al meu nu ne-a cerut nimic :) și 2. cheltuielile de refacere a actelor proaspetei soții - eu mi-am păstrat numele de familie. Poate într-o zi îmi voi argumenta decizia și aici, pe blog).

În total, costurile pentru organizarea ședinței foto de logodnă și a cununiei civile s-au ridicat la aproximativ 2100 ron (500 euro).

Citește și celalte părți ale articolului:


Nunta noastră / Our wedding (4)

1 comment:

  1. superba nunta Felicitari si Casa de piatra va doresc din inima.....aaaa poate v-ar placea sa vorbiti la Revista Atelierul despre nunta voastra handmade......ar fii super.....ei tot cercau in acest sens....o zi minunata va doresc!!!!!

    ReplyDelete