Thursday, October 15, 2015

Nunta noastră / our wedding (4)

Am decis să scriu această serie de articole în mod special pentru viitoarele mirese din România care doresc să-și planifice singure nunta, dar nu au idee de unde să pornească. Eu nu am avut la dispoziție foarte multe surse autohtone, ba chiar am căzut la un moment dat în capcana Pinterest-ului și a altor site-uri ce prezentau nunți boeme, de poveste, făcându-mă să îmi doresc să pun la punct foarte multe detalii. Într-un final, toate aceste site-uri s-au dovedit utile, deoarece am preluat și combinat suficiente idei, pe care am fost surprinsă la sfârșit să le văd îmbinându-se în mod armonios. Voi vorbi, așadar, despre această experiență personală, despre căutările, speranțele, neliniștile și realizările mele din această perioadă. De asemenea, doresc să precizez că sunt dispusă ca pe viitor să îi ajut pe cei ce îmi vor solicita acest lucru cu planificarea propriilor lor nunți, pornind de la ideile și produsele expuse pe acest blog.

Să trecem la detaliile de care m-am ocupat în mare măsură singură. Câteodată m-a mai ajutat și Cristi, e adevărat. Întotdeauna îl întrebam și pe el ce părere are :P Aici găsiți panoul de Pinterest în care am grupat toate ideile găsite pe această platformă și pe care le-am împrumutat în organizarea nunții noastre.

1. Invitațiile
A fost foarte greu să găsim o variantă de invitație de care să fim mulțumiți, și pe care să ne facă plăcere să o împărțim. De fapt, eu mi-aș fi dorit să fi făcut anunțul cu privire la nuntă mai devreme, pentru că, pe de o parte, e frumos să știe toată lumea din timp despre astfel de evenimente, pe de altă parte pentru că unii își fac planuri cu mult timp înainte, și ar fi fost păcat să nu poată veni. Dar, ei bine, asta a rămas doar la nivel teoretic, pentru că nu am fost mulțumită la vremea respectivă de varianta de save the date pe care o ticluisem (un cub din lemn cu magnet și detaliile principale scrise pe fiecare față - 1. pentru că nu era suficient de elegant pentru ce îmi închipuisem eu și 2. pentru că nu aș fi avut răbdare să personalizez atâtea cuburi). Cert e că investiția fusese făcută deja. Dar având în vedere că sunt un artist și achiziționez frecvent materiale de bricolaj, aceste chetuieli pot fi trecute ușor cu vederea. Nu mă pot abține însă să nu vă arăt cum ar fi arătat:


Invitațiile au fost finalizate, până la urmă, undeva pe la sfârșitul lunii mai. Dar suntem foarte mulțumiți de ceea ce ne-a ieșit. Am preluat ideea de invitații-ciocolată de pe internet, apoi ne-am personalizat ambalajul utilizând o ștampilă pe care o comandasem încă din aprilie de la un crafter din SUA, via Etsy. Pe lângă ștampilă, designul ambalajului a fost constituit din diverse repere ale căror surse au fost internetul (steguletele, textul inspirat, codul de bare - dansatori etc). Toate aceste detalii au fost imprimate pe hârtie (lucioasă) fotografică subțire (120g) de pe cartuseria.ro. Pentru că ne-am gîndit la invitații noștri și la confortul lor, pentru a nu fi nevoiți să păstreze ambalajul, am făurit și un magnet personalizat cu poza noastră, principalele detalii + contactul fiecăruia dintre noi și un element grafic găsit pe internet. Magnetul a fost o idee mai mic decât ciocolata, pentru a intra frumos sub ambalaj, și a fost securizat de staniol prin intermediul unei benzi dublu adezive (ca să nu cadă). Și aici trebuie să vă spun că am găsit o hârtie magnetică super frumoasă și de calitate, subțire și finuță, producție 100% românească, pe amddigitalgroup.ro. Nu m-am putut abține și am comandat din fiecare tip de suprafață câteva zeci de coli (cristal, satin și raster - am evitat hârtia lucioasă) și mi-au plăcut toate în aceeași măsură! Singura lor problemă, la momentul acesta, este că au externalizat transportul la un preț mare nejustificat! Desigur că la comenzi mai mari probabil că acest aspect poate trece neobservabil, dar la o comandă destul de mică cum a fost a mea, nu am putut să nu remarc acest lucru.
Am împărțit mai bine de 70 de ciocolate, dar în total am cumpărat 100. Din nou, a fost destul de greu să găsim o ciocolată care să fie și bună la gust, și accesibilă ca preț, și ambalată în staniol. Mai jos aveți o fotografie in timpul asamblării, până voi face rost de niște poze mai decente.


Ca prețuri, pe ștampilă am dat în jur de 350 ron (cu tot cu suport pentru cerneală dimensionat + cerneală și rezerve - deși nu am apucat să terminăm nici măcar un tub), hârtia pentru ambalaj - 75 ron, hârtia magnetică - 320 ron, ciocolata - 200 ron. Nu am folosit, desigur, toată hârtia cumpărată, dar achiziția o vom considera la cheltuieli conexe.

2. Ghirlande luminoase
Am văzut într-o zi pe Pinterest o decorațiune genială, realizată dintr-o ghirlandă de luminițe de Crăciun și mingi de pingpong. Nu eram foarte sigură cum voi integra astfel de ghirlande în decorul nunții, de altfel, am șovăit până în ultima clipă cu privire la acest aspect, dar știam că trebuie să le am. Fiind pe baterii, astfel de ghirlande își pot găsi cu ușurință întrebuințare în multe proiecte. Am comandat de pe aliexpress.com atât ghirlandele, cât și mingile de ping-pong - iar pe acestea din urmă am ales să le comand în cantități de câte 200 de mingi (eu aveam nevoie de 600) deoarece era limita pentru a beneficia de expediere gratuită. Am plătit pe 15 ghirlande, având câte 40 de leduri, 40 de euro, iar pe mingi am plătit 73 de euro. Bateriile au costat 30 de lei (marca Carrefour, țin mai mult de 24 de ore - pe testate)


3. Stegulețele
După cum vă ziceam, îmi doream foarte mult stegulețe la nunta mea. Mi-am zis că e mai bine să le făuresc singură, din material textil, pe care l-aș putea folosi ulterior pentru alte proiecte (ah, cum ar arăta o pătură patchwork din triunghiuri de material? Cu siguranță mi-aș zice de fiecare dată în gând, când aș vedea-o: ah, astea au fost stegulețele de la nunta mea! Chiar dacă am amânat confecționarea lor până în ultimile zile, au conturat un decor nesperat de interesant, după cum s-a putut observa din clipul nunții. Materialele le-am ales din oferta fabrix.ro (exclusiv bumbac de calitate, cu printuri interesante) și comanda care le-a inclus a fost în jur de 600 ron. Pentru banda bie pe care am folosit-o ca element de legătură am plătit în jur de 100 ron (și am ales satin deoarece era mult mai ieftin).

4. Papetăria de la nuntă
A constat din meniuri, placecard-uri și numere de masă. Pentru meniuri, am cumpărat plicuri albe simple (ca să servească în același timp și ca plic pentru dar), iar textul, imprimat pe hârtie foto autoadezivă tot de la cartuseria.ro,  a fost personalizat pentru fiecare invitat/familie în parte, ca să putem deosebi la sfârșit contribuția primită de la fiecare. Decuparea textului a fost realizată cu ajutorul mașinii mele de decupat Silhouette Cameo. Tot cu Silhouette am decupat și chiar imprimat prenumele fiecărui invitat pe placecard-uri. Pentru realizarea acestora, m-am folosit de acest tutorial, ba chiar am ales același design pentru fluturi. Numerele de masă au fost printate tot pe hârtie autoadezivă, lipite pe carton și având drept suport un băț pentru frigăruie. Designul l-am downloadat de aici. Prețul aproximativ pentru hârtia consumată cu aceste proiecte a fost de 300 ron (incluzând aici numărul infinit de fails care s-a datorat faptului că am observat foarte târziu că am o problemă cu cuțitul pentru decupat...).


5. Mărturiile
Mărturisesc că mi-am dorit un candy bar. Dar cum am aflat că ar fi fost destul de costisitor să organizăm unul pe comandă, cu produse de calitate, m-am gândit că ar fi bine ca mărturiile să fie constituite din ceva dulce, care să poată potoli pofta atât pe loc, cât și mai târziu, acasă. Am încercat să fac o comandă la BonBon Candy, din Cluj, pe care îi urmăresc încă de la începuturile lor și mi se par super creativi. Însă ceea ce mi-au oferit ei depășea bugetul stabilit, iar cantitatea de dulce era mult prea mică per persoană. Noroc cu o cunoștință care a lucrat pentru ei, și care mi-a mărturist că bomboanele pe care le comercializează ei nu sunt decât jelly beans-urile care pot fi încercate la LIDL. M-a suprins prețul foarte mic (aprox. 5.5 ron/250 gr), așa că am hotărât să îmi fac singură borcanele cu ”concentrat de fericire”! Am comandat borcanele de pe internet, 40 cu capac alb și 40 cu capac negru. M-a ajuns la aproximativ 180 ron. Iar jelly beans am folosit o punguță la 3 borcane, deci 27 de pungute, deci aprox 150 de ron în total. Etichetele au fost printate pe hârtie autocolantă transparentă, de la cartușeria. La baza capacului am legat o panglică subțire, verde, al cărei cost total a fost aprox 50 ron.

6. Piesele centrale de pe mese
M-am tot gândit și răzgândit în legătură cu aceste center-piece-uri, deși ideea mi s-a părut genială și convenabilă încă de la început. Mă bucur însă că am rămas la această variantă. Am avut nevoie de câteva oglinzi de 30 cm diametru, pe care le-am comandat la un sticlar (pentru 12 bucăți, am plătit 120 ron), paharele au fost împrumutate de la restaurant iar lumânările au fost cumpărate de la Ikea (7 lei/4 buc - am cumparat în jur de 8 sau 9 pachete, deci aprox 60 de ron). Sub fiecare pahar am așezat câte o gerbera, iar ca și coloristică am ales combinația roșu-alb-roz. Fructele servite de către restaurant au fost așezate în jurul acestui suport, direct pe fața de masă.

7. Pahare de șampanie personalizate
Ah, mai-mai că nu le-aș fi avut, deși deja investisem în soluția pentru sablare, pe care am achiziționat-o de la Atelier Tiffany Art. Paharele au fost ieftine, de la Ikea, deși aveam deja unele de calitate mult mai bună acasă, luate special pentru această ocazie. Pentru design, m-am inspirat de aici. Din păcate, atunci când am cumpărat paharele nu am avut în vedere că și nașii ar trebui să aibă pahare personalizate, de aceea am ales la final soluția cu paharele de la Ikea. Ah, de-ați ști că undeva pe la ora trei dimineața, înainte de nuntă, eu încă lucram la ele... Prețul pentru aceste pahare se ridică, prin urmare, la aproximativ 100 ron.

8. Florile
Au costat în jur de 700 ron. Dintre acestea, doar ghivecele cu iederă (din care nu am folosit decât vreo jumătate de ghiveci) au fost 200 ron. Flori am luat mai multe decât aveam nevoie, evident, dar cum nu aveam nimic concret în minte, a fost o mișcare destul de inteligentă, iar investiția nu s-a dovedit a fi chiar atât de mare. Dintre speciile alese, aș putea enumera: gerbera (pentru aranjamentele de la restaurant); trandafiri, crizanteme și un soi de mini-roșii (pentru buchetul nașei și cocarda nașului), împodobite cu frunze tip suliță; crini și floarea miresei, pentru buchetul meu (crinii erau deja supradimensionați, și nu am vrut să încarc buchetul cu prea multe specii de flori), asezonate cu iederă; lisianthus și floarea miresei, pentru coroniță, cocarda mirelui și... TORT! Da, a fost o alegere de moment de a împodobi tortul cu flori naturale (ulterior mi-am dat seama că chiar se poartă), asta și pentru că era îmbrăcat integral în frișcă, și să nu pară prea anost. Apropo, pentru tort am mai achiziționat separat și câteva artificii, în valoare de 6o ron.

9. Wedding-planner
Cu mult timp înainte de a mă apuca, propriu-zis, de organizarea nunții în cele mai mici detalii, am cumpărat de pe Etsy un pdf ce se intitula Things to do before I say I do. Probabil că m-a atras titlul, dar vă asigur că e 95% useless, deoarece în afară de a-mi aduce aminte de unele aspecte pe care aș fi putut să le sar din neatenție, nu mi-a fost de folos cu absolut nimic. Scrisă foarte impersonal și sec, constă de fapt din niște sheet-uri referitoare la aspectele și etapele caracteristice organizării unei nunți. Din punctul meu de vedere, pune prea mult accent pe unele detalii neimportante și în general mi se pare că complică foarte mult lucrurile, îndemnând viitorii miri să caute și să analizeze multe prețuri înainte de a se decide (în detrimentul calității). Și unde mai pui că am și printat acest bull-shit! Cred că această situație se datorează într-o anumită măsură faptului că la americani nunțile se organizează în mod diferit, deși am început să împrumutăm din ce în ce mai multe aspecte de la ei. Mă gândesc care ar fi succesul unei cărți de wedding planning scrisă special pentru români? :) PS: pdf-ul a costat 22 euro, adică aproximativ 100 ron.

După cum puteți observa, faptul că mi-am confecționat singură mare parte din decorațiuni și alte detalii, culminând cu faptul că mi-am făcut singură buchetul de mireasă - iar al nașei a ieșit chiar mai superb - neavând absolut nici un fel de experiență în domeniu, ci mergând mai mult pe instinct, nu înseamnă că am cheltuit mai puțin, ci din contră. Am însă avantajul artistului deoarece, unele materiale fiind excendentare, pot fi folosite ulterior pentru alte proiecte și astfel nu va mai trebui să fac investiții suplimentare. Prin urmare, cheltuielile legate de această etapă se ridică undeva la 4000 ron (900 euro).

Citește și celalte părți ale articolului:


No comments:

Post a Comment